Инстаграм во борба против дезинформации пред изборите во САД

Фото: NeONBRAND, Unsplash

На 30 октомври на официјалниот Твитер профил на Инстаграм беше објавено дека тие ќе направат промени на нивната платформа пред изборите во САД.

„Како што се наближуваме до изборите во САД воведуваме промени кои ќе го отежнат пристапот до можни дезинформации на Инстаграм“ – велат во објавата.

Во другата објава надополнуваат дека на граѓаните на САД привремено ќе им биде одземен пристапот на табот „скорашни“ со цел намалување на потенцијално штетната содржина во текот на изборите.

Ова е дел од иницијативата на Фејсбук којшто е сопственик на Инстаграм, против дезинформации. Објавите од страна на Инстаграм можете да ги прочитате овде: