fbpx

Инспекторите затвориле два училишни тоалети и две сали поради лоша хигиена

-

Од 308-те училишта и 114-те детски градинки во кои биле инспекторите од Државниот здравствен и санитарен инспекторат (ДЗСИ), дури во 156 биле утврдени различни недостатоци во врска со хигиената на тоалетите и другите простории. 

„Мета.мк“ побара информации од ДЗСИ за состојбата со хигиената во училиштата и во градинките, а според она што го добивме како одговор, недостатоците се главно од санитарно-хигиенски и санитарно-технички аспект. Во училиштата не се прави превентивна дезинфекција, инвентарот е дотрајан, подовите оштетени, ѕидовите неваросани, а не се прави ниту дератизација. 

ДЗСИ изврши редовни инспекциски надзори во 308 училишта (основни и средни) и 114 детски градинки. Издадени се 156 решенија за отстранување на констатирани недостатоци, од кои 136 во училиштата и 20 решенија во градинките. Недостаток кој е констатиран е и тоа што не се прават редовни здравствено-хигиенски прегледи на вработениот наставнички и помошен технички персонал, како што налага Законот за заштита на населението од заразни болести. Во однос на хигиената, објектите тековно се одржуваат, а во санитарните јазли има течен сапун“, информира здравствениот инспекторат.  

Инспекторите поради лоши санитарно-хигиенски услови издале забрани во четири училишта – за една спортска сала, една фискултурна сала, како и за санитарните јазли во две училишта.

„Во 106 објекти (85 училишта и 21 градинки) е констатирано подобрување во однос на претходната година. Во 10 училишта состојбата е полоша од претходната година. Градинките, во континуитет се во подобра состојба и во однос на хигиената и во однос на санитарно – техничката состојба на самиот објект. За сите констатирани недостатоци и издадени решенија да се отстранат, во август и во септември ќе биде извршена контрола“, вели ДЗСИ. 

Наспроти констатациите на санитарните инспектори дека има течен сапун во тоалетите во училиштата, неодамна Институтот за јавно здравје и „Новинари за човекови права“ oбјавија истражување кое покажа дека на територијата на Скопје, Велес и Куманово, во ниту едно училиште нема соодветни проеизводи за хигиена, како сапун, тоалетна хартија и вода, а нема ниту соодветни места за остранување на отпадоци. Истражувањето се однесуваше на менструалната хигиена во училиштата и на работното место.

Уапсени три лица од струшко осомничени за полови дејства со деца

Струшката полиција уапси еден малолетник и две возрасни лица од струшките села Враништа, Драслајца и Мороишта поради основано сомнение за полови дејства со деца помлади од 15 години. Од Основното...
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download mobile firmware
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download