Проф. д-р Михаил Гаревски за „ТВ Нова“ даде изјава во врска со стабилноста на објектите во Скопје и околу чувството на загрозеност кај граѓаните, која ја оценуваме како недоследна, пишува „Вистиномер“.

„Нема место за паника и од друг аспект, бидејќи – секогаш кога зборувам, зборувам за зградите кои што се градени после земјотресот (од 1963), а не пред земјотресот, пред земјотресот иако се дел од нив санирани се поповредливи – Значи, сите овие други згради кои што се проектирани по сеизмички прописи, сите тие згради многу лесно ќе го понесат Скопскиот земјотрес (се мисли на магнитуда од 6,1, како во 1963 г.), повторно зборам од аспект на носивата, главната конструкција…“

Изјавата на директорот на Институтот за сеизмологија и земјотресно инженерство, проф. д-р Михаил Гаревски, е можеби вистинита ако се однесува на зградите проектирани по сеизмички прописи, но токму поради тоа е и недоследна, од едноставна причина што не е познат фактот колку од изградените објекти во Скопје по земјотресот од 1963 година се проектирани и изградени според вакви стандарди. Оттука, недоследно е да се говори дека сè е во ред ако на јавноста не ѝ е познат тој факт.

Впрочем, самиот Гаревски неколкупати во свои изјави во јавноста во последните години ја прави таа фина дистинкција за периодот од крајот на осумдесеттите и почетокот на деведесеттите години на минатиот век, па сè до пред две години, кога со измена во Законот за градење се внесе строга обврска за почитување и за спроведување на проверката на асезимичноста на објектите.

(Целиот текст од „Вистиномер“ можете да го прочитате и да го преземете ТУКА)