Македонско друштво „Илинден“ од Тирана ги повика етничките Македонци од Албанија и од сите земји каде живеат, да гласаат за Македонија на годинешната манифестација за избор на песна за „Евровизија“, што ќе се одржи во Виена, Австрија, од 19 до 23 мај.

Република Македонија ќе биде претставена од Даниел Кајмакоски, со песната „Лисја есенски“.

– Даниел Кајмакоски ќе учествува на првата полуфинална вечер на 19 мај и од вашите гласови зависи дали ќе биде пласиран на финалната вечер, што ќе се одржи на 23 мај. Гласовите кои ќе бидат дадени од Република Албанија, ќе можат да му помогнат на нашиот претставник да учествува во финалната вечер. За финалната вечер која ќе се одржи на 23 мај се квалификуваат по десет земји од двете полуфинални вечери, кои ќе добијат најмногу гласови, а 50 отсто од вкупните гласови се добиваат од гледачите, преку гласање со телефонски повик или со СМС-порака. Апелираме активно да се вклучите во лобирање за гласање. Покрај вас и вашите најблиски, нека гласаат и вашите пријатели, колеги и познаници. На тој начин ќе им дадеме поддршка на културата на Република Македонија и на нејзината промоција во музичкиот свет во Европа – се вели во објавата на Македонско друштво „Илинден“ од Тирана.

В.М.