fbpx

„Илинден“: Bо областа Голо Брдо ниту имало ниту ќe има Бугари

-

Македонското друштво „Илинден“ од Тирана, заедно со разгранокот за Голо Брдо, најостро ја осудува декларацијата на претседателството на патриотската асоцијација „Хазиз Лила“, објавена во весникот „Дибра“, со провокативен „Дали има Бугари во Голо Брдо“?

„Bо областа Голо Брдо и во цела Албанија ниту имало ниту ќe има Бугари. Така било, така и ќе остане“, реагираат од Македонското друштво „Илинден“.

– Крајно недолична и неодговорна е таа декларација и претставува груба навреда на достоинството на македонското национално малциство во Република Албанија. Поради недоличната изјава на претседателството на патриотска асоцијација „Хазиз Лила“, бараме безусловно да се извинат пред македонско национално малциство – се вели во денешното соопштене на Македонско друштво „Илинден“.

Од друштвото велат дека не е точно дека Македонци има само во Мала Преспа, а не и во Голо Брдо, Гора и низ цела Албанија. Тоа, според друштвото, е груб фалисфикат на историјата и на вистината.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download coolpad firmware
Free Download WordPress Themes
lynda course free download