Горан Миленков повеќе не е претседател на Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) откако му истече едногодишниот мандат како прв човек на комисијата. Од ДКСК соопштија дека на негово место е избран Игор Тантуровски, член на актуелниот состав на комисијата.

„Државната комисија за спречување на корупцијата, поради завршување на мандатот на претседателот на ДКСК, Горан Миленков, во согласност со членот 48 од Законот за спречување на корупцијата, за претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата едногласно го избра д-р Игор Тантуровски. Претседателот на Државната комисија за спречување на корупцијата се избира од редот на постојните членови на ДКСК, со мандат од една година“, стои во соопштението од ДКСК.

Членовите на комисијата, според Законот за спречување на корупција, ги именува Собранието со мандат од четири години. Актуелниот состав е именуван на 14 април 2015 година.

Досегашниот претседател Миленков стана актуелен во јавноста неодамна, откако не им дозволи целосен увид на новинарите во анкетниот лист на поранешниот премиер и актуелен лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Однесувањето на Миленков и златниот накит што го носеше на прес-конференцијата, го предизвикаа вниманието и на експертите за протокол, кои ваквата негова појава ја оценија, во најмала рака, како несоодветна за функцијата што ја извршува.