Дури 63 отсто од граѓаните сметаат дека не треба да има избори на кои нема да учествуваат сите партии, а за 31 процент таквите избори се прифатливи, покажаа резултатите од истражување на јавното мислење на Институтот за демократија „Социетас цивилис“.

Истражувањето е спроведено телефонски на репрезентативен примерок од 1.016 испитаници во периодот од 6 до 11 мај 2016 година.

„Вкупно 55 отсто од граѓаните сметаат дека владата која треба да ја надмине политичката криза треба да биде составена од непартиски експерти или од сите парламентарни политички партии, додека за 36 отсто од испитаниците влада составена преку избори на 5 јуни е решение за надминување на кризата. Граѓанските организации и движења треба да бидат вклучени во партиските преговори за надминување на кризата, сметаат 61 отсто од анкетираните, а за 27 отсто од испитаниците граѓанските организации и движења не треба да се вклучат во преговорите. Одлуката на претседателот за аболирање на 56 лица не ја оправдуваат 76 отсто од испитаници, а 16 отсто сметаат дека помилувањата се оправдани“, пишува во соопштението.

Секој трет граѓанин, односно 30 отсто, ги поддржуваат протестите на „Протестирам“ и „Шарената револуција“, а поддршка за ГДОМ дава секој осми граѓанин, односно 12 отсто од испитаниците.

„Граѓаните се поделени во оценувањето на улогата на САД и на ЕУ во решавањето на политичката криза: 45 отсто нивната улога ја оценуваат негативно, а 42 отсто позитивно. Сепак, мнозинство граѓани, односно 53 проценти, сметаат дека САД и ЕУ имаат одлучувачка улога во решавањето на политичката криза“, пишува во соопштението на ИДСЦС.

На прашањето за ставот кон политичките лидери, преовладуваат негативни ставови: 55 отсто кон Али Ахмети, 52 отсто кон Никола Груевски и 48 отсто кон Зоран Заев.