Исламска држава ја презеде одговорноста за нападот на Универзитетот „Колумбус“ во Охајо, во кој напаѓачот се залета со автомобил меѓу пешаците, а потоа ги нападна со нож.

Напаѓачот Абдул Разак Али Артан бил сомалиски студент на универзитетот.

Тој во понеделникот повреди 11 лица, по што полицијата го застрала и го уби.