Индонезиската полиција соопшти дека ги зајакнала безбедносните мерки во земјата за време на претстојните празници.
Соопштението доаѓа еден ден откако припадници на индонезиските антитерористички единици убија тројца осомничени екстремисти за време на рација во една куќа во близина на главниот град Џакарта.

Шефот на полицијата, Тито Карнавијан, рече дека безбедноста ќе биде зголемена во црквите и на местата каде што ќе има јавни настани и забавна програма за време на божиќните и новогодишните празници.

Полицијата, по вчерашната акција, соопшти дека во куќата се пронајдени поголеми количества бомби и не се исклучува можноста осомничените да планирале напади за време на празниците.

Рацијата почна пред две недели, откако полицијата уапси четири исламски екстремисти, меѓу кои и една жена, источно од Џакарта.