Од утре почнува новата грејна сезона за потрошувачите кои се приклучени на системот на снабдување со топлинска енергија „Балкан енерџи“ во Скопје, информираат од компанијата.

Регулаторна комисија за енергетика (РКЕ) дала одобрение за почеток на грејната сезона пред вообичаениот почеток на 15 октомври поради падот на температурата.

„Почетокот на грејната сезона порано од вообичаено нема да донесе зголемување на авансните сметки што ги добиваат граѓаните. Од 15 октомври до 15 април се врши редовна испорака на топлинска енергија, во согласност со утврдените правила и во континуитет“, се вели во соопштението.

Иако почнува новата грејната сезона, во моментов во околу 200 објекти потрошувачите и заедниците на станари сè уште не ги имаат исполнето своите обврски, односно не се обезбедени бараните услови за навремена и квалитетна испорака на топлинска енергија.

„Повторно апелираме до потрошувачите да ги отстранат евентуалните пречки и дефекти во внатрешната инсталација и тоа веднаш да го пријават во „Балкан енерџи“. Истовремено, заедниците на станари или управителите на зградите да овозможат непречен пристап на службените лица до топлинската станица, како и да обезбедат постојано напојување на топлинската станица со електрична енергија, платени сметки за електрична енергија, за топлинската станица и за функционална електрична инсталација“, додаваат од БЕГ.

Компанијата ги информира сите потрошувачи дека евентуалните дефекти се пријавуваат на телефонскиот број  02/3076-200, на следниот линк http://beg-snabduvanje.com.mk/customers/pregled-i-veb-prijava-na-defekt/ или со СМС-порака на следниве телефонските броеви: 076/350-298, 078/207-056 и 070/369-337.