Жителите на општината Суќурај, во источниот дел на хрватскиот остров Хвар долго време се без лекар, а решение за нивниот проблем изгледа ќе стане лекарка од Македонија, извести хрватскиот јавен радиодифузен сервис ХТВ.

И половина година откако е распишан огласот за нов лекар во амбулантата во Суќурај, од Хрватска не се јавил никој, а единствена заинтересирана била лекарка од Македонија. На огласот покрај бесплатно сместување и редовната плата се нуди и бонус од општината во износ од 50.000 куни годишно (6.740 евра).

– До ден-денеска никој не дојде, но имаме најава дека би можела да дојде лекарка од Македонија, кога ќе се средат документите. Никој од Хрватска не сака во Суќурај – вели градоначалникот на општина Суќурај, Иван Славиќ.

Во амбулантата во селото Суќурај има само медицинска сестра во амбулантата. Два-три пати во неделата доаѓаат лекар од Јелса, гратче кое е оддалечено 53 километри, а таму е и најблиската екипа на Итна медицинска помош, на која поради лошите патишта и треба повеќе од еден час за да стигне.