Државен секретар на Стејт Департментот задолжен за Европа и Евроазија, Хојт Брајан Ји

Решение за спорот за името е можно со асистенцијата на посредникот Метју Нимиц, изјави заменик помошник на државниот секретар на Стејт департментот задолжен за Европа и за Евроазија, Хојт Брајан Ји.

Во пресрет на новата рунда разговори закажани за денеска во Њујорк, тој вели дека за Македонија е значајно да се најде решение за проблемот за името, по што земјата ќе може да се приклучи на Европска Унија и на НАТО.

– Но, не е сè во рацете на едната или на другата страна. На двете страни останува да ја најдат потребната флексибилност и политичка волја за да се постигне компромис – вели Ји за „Дојче веле“.

Тој изјави дека САД ги поддржуваат аспирациите на Македонија да се приклучи на НАТО и на Европска Унија.

– Верувам дека ако има добра волја на обете страни, можно е да се најде решение за сите предизвици и да се надминат сите пречки. На ова Македонија мора да работи со добри преговарачи, заедно со Нимиц. Ние правиме сè што можеме да ги охрабриме и двете страни да го поддржат амбасадорот Нимиц да дојде до решение – заклучи американскиот дипломат Хојт Брајан Ји.