Хигиенските производи се бесплатни за сите жени, одлучи шкотскиот Парламент доцна синоќа, со што Шкотска станува првата земја во светот со ваква законска одлука.

Според новиот закон, влошките и тампоните ќе бидат бесплатни и достапни во сите трговски центри, клубови за млади и апотеки, при што проценетите годишни трошоци за спроведување на Законот се пресметани на 24,1 милиони фунти.

Инаку, во 2018 година Шкотска стана првата земја во светот која обезбеди бесплатни хигиенски производи на факултетите и на универзитетите.

Новиот закон (The Period Products (Free Provision) Scotland Bill), ја помина првата фаза во Парламентот, со 112 гласови за, ниеден против и еден воздржан. Сега минува во втората фаза, во која членовите на парламентт можат да предложат амандмани.

Во текот на расправата, Моника Ленон, предлагач на Законот, рече дека неговото усвојување ќе биде движечки момент и дека ќе прати вистински сигнал до граѓаните на оваа земја за тоа колку серизно Парламентот ја прифаќа рамноправноста на половите.