Македонскиот Хелсиншки комитет (МХК) им понудил бесшлатна правна помош на 5.379 работници во 82 конфекции во текстилната индустрија во периодот од февруари до декември годинава, во рамки на проект за правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување.

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија иницирал 37 управни постапки за прекршување на работничките права на текстилните работнички иработници, стои во инфографикот што во средата го објави МХК. Инспекторите утврдиле прекршување на правата во четири постапки. Во 12 постапки не биле утврдени прекршувања, а за 21 постапка сеуште нема одговор.Тимовите за бесплатна правна помош изготвиле 37 барања за вонреден инспекциски надзор, подготвиле 5 жалби и дале 444 правни советувања. Од февруари до декември со проектот биле опфатени 5.379 работници во текрилната индустрија во 17 места, главно во источна Македонија, најмногу во Штип 2.131, во Кочани 1.109, Пробиштип 1.076 и Македонска Каменица – 830 работнички и работници.

– Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Фондацијата Отворено општество – Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици кои имаат за цел да ја информираатјавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија, пријавени случаи на прекршувања, поведени постапки пред надлежен инспекторат и суд и утврдени прекршувања – соопшти МХК.

Текстилните работници беа посочени како особено ранлива категорија и во апелот за исплата на регрес за годишен одмор (К-15) што МХК го објави минатата недела.

– Ги повикуваме сите синдикални организации да застанат на страна на заштита на работниците и будно да ја следат состојбата со исплатата на регресот за годишен одмор, особено во текстилните и кожарски фабрики каде има формирано синдикати. На крај, ги повикуваме и охрабруваме сите работнички и работници, а особено оние одтекстилната, кожарска и чевларска индустрија и понатаму да продолжат со пријавувањето на прекршувањата на работничките права – повика Хелсиншкиот комитет.

Организацијата ги повика текстилните работнички и работници да пријават прекршување на работничките права и дискриминација и да побараат бесплатна правна помош во просториите на здружението „Гласен текстилец“, на ул. Сутјеска бр. 59, Штип, и на телефонските броеви 032 307 377 и 078 452 510.