ВМРО-ДПМНЕ врши директен атак врз кредибилитетот и врз угледот на Хелсиншкиот комитет и на бранителите на човекови права, реагира Хелсиншкиот комитет за човекови права во својот демант на тврдењата изнесени на прес-конференцијата во саботата од Цветин Чилиманов, Ненад Мирчевски и од Никола Србов.

Комитетот побара од медиумите што објавиле статија под наслов „Организациите на Сорос со години наназад добивале милионски суми пред изборите во Македонија“ во рок од 48 часа да ја повлечат статијата, да го објават демантот и јавно да се извинат.

– Преку објавување на навредите и клеветите на СОС, вашиот медиум ги прекрши етичките вредности и професионалните стандарди на чесност, објективност и на веродостојност при пренесувањето на информациите. Иако сте биле во можност, статијата сте ја објавиле без претходно да ја потврдите веродостојноста на објавените тврдења. Во отсуство на потврда на изнесените наводи, вие сте биле должи и сте можеле да знаете дека тие се невистинити, но сепак сте ја објавиле статијата со невистинити факти што се штетни за угледот и за честа на Хелсиншкиот комитет и на неговите членови, со што е сторена навреда и клевета согласно членовите 6 и 8 од Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета“, се вели во писменото барање.

Хелсиншки комитет нагласува оти е неточно дека, според СОС, првите луѓе на организацијата – Гордан Калајџиев, Уранија Пировска и Мирјана Најчевска – биле секогаш први на протестите организирани од СДСМ. Ваквите тврдења, како што велат од комитетот, не само што не се точни, туку се насочени и кон омаловажување на угледот на организацијата и кон повреда на честа и на угледот на нејзините членови.