Хеликоптерот „Инџенуити“ направи историски лет од 30 секунди над површината на Марс

Фото: NASA/JPL-Caltech

Хеликоптерот „Инџенуити“ стана првото летало во историјата што направило контролиран лет на друга планета. Тимот на „Инџенуити“ потврди дека летот бил успешен откако добил податоци од хеликоптерот преку роверот „Истрајност“ на НАСА.

„Инџенуити е последен во долгата и раскажана традиција на проектите на НАСА да ја постигнат целта за истражување на вселената што некогаш се сметаше за невозможно. Не знаеме точно каде ќе нè доведе генијалноста, но денешните резултати покажуваат дека небото, барем на Марс – можеби не е граница“, рече в.д. администраторот на НАСА, Стив Јурчик.

Хеликоптерот со соларен погон првпат летна во воздухот во 3:34 часот наутро EDT – 12:33 локално средно сончево време (време на Марс) – време за кое тимот на „Инџенуити“ утврди дека ќе има оптимални услови за енергија и лет.

Податоците на алтиметарот покажуваат дека „Инџенуити“ се искачил на пропишаната максимална надморска височина од 10 стапки (3 метри) и одржувал стабилно лебдење од 30 секунди. Потоа се спуштил, допирајќи се назад на површината на Марс откако забележал вкупно 39,1 секунди лет.