Хаварија во Велес: Еден тон мазут од фабриката „Благој Ѓорев“ се излеал во Вардар

Еден тон мазут се излеал во водите на Вардар во Велес откако се случила хаварија на резервоарот за мазут на велешката фабрика „Благој Ѓорев“, соопшти градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски.

Хаваријата, според градоначалникот, се случила вчера во претпладневните часови, односно за излевањето на мазутот било пријавено во СВР Велес во 10.50 минути.
Според градоначалникот Коцевски, излевањето се случило откако се појавил дефект во системот за оддржување на температурата на мазутот.

„Според нивните внатрешни шеми на организација, резервниот резервоар нема доволно капацитет да го прифати истечениот мазут, па по сливниот канал е истечена одредена количина на улицата ‘Алексо Демниевски’, а дел од количините се дирекно истечени во реката Вардар”, информираше Коцевски, кој во текот на денот одржа и онлајн прес конференција за настанот. Дел од мазутот низ сливна решетка и канали истекол во Вардар, а дел останал на коловозните ленти.

„Флеките во Вардар се настанати од истечените непознати количини мазут преку сливната решетка и канализационата мрежа во Вардар и од отпадните води од перењето на улицата“, напиша Коцевски.

За да се спречат сообраќајни несреќи, полицијата го блокираше сообраќајот, а работници од фабриката истуриле ќоспе за да го впие мазут, додека пак екипи на ЈКП Дервен ја испрале улицата за да се отстранат остатоците, со цел да се спречи лизгање на возилата на коловозните ленти.


Реакцијата на велешкиот градоначалник дојде набргу откако граѓани почнаа да објавуваат фотографии на социјалните мрежи од реката на која се гледаат големи црни флеки. Коцевски ги нарече овие објави добронамерни и додаде дека е благодарен за брзата реакција на граѓаните и нивната висока свест и совест. Велешкиот градоначалник ѝ се обрати на јавноста за да соопшти дека екипите на крим-техника ќе излезат на лице место и ќе го документираат настанот но најави и дека нема да поднесува кривични пријави, но дека до Кривичниот суд ќе ги достават сите информации со кои располагаат за настанот.

„Количините мазут што се истечени во реката Вардар се опасност пред сè за животинскиот и растителниот свет“, потенцираше градоначалникот Коцевски и додаде дека е оштетен и јавниот интерес на граѓаните. Велешкиот градоначалник потсети дека ова е петти еко-инцидент од почетокот на 2019 година предизвикан од фабриката „Благој Ѓорев“. Коцевски денес изнесе и информација дека Општина Велес нема ниту општински ниту државен инспектор за животна средина.

Од фабриката за „Благој Ѓорев“ за ТВ 24 изјавиле дека нема излеано количина на мазут директно во одводен канал, за што велат дека имаат испратено и соодветни фотографии. Количеството кое што излегло на улица не е повеќе од 300 кг, што е согласно визуелните проценки, велат од фабриката.