Обвинителството на Меѓународниот суд за воени злосторства во поранешна Југославија, денеска побара барањето на адвокатите на поранешниот воен лидер на босанските Срби, Ратко Младиќ, за прекин на постапката што се води против него пред Хашкиот трибунал да се одбие.

Образложението на обвинителството е дека нема основа за запирање на постапката против Младиќ и дека барањето на неговите адвокати е „неосновано и само непотребно го троши времето и ресурсите на судот“.

Адвокатите на обвинетиот минатиот месец побараа да се прекине постапката против Младиќ пред Хашкиот трибунал поради „системска пристрасност“ или да се изземат досегашните судии и на нивно место да се именуваат „непристрасни судии“.