Контроверзниот гуру Гурмит Рам Рахин Синг е осуден денеска во Индија на 10 години затвор поради силување на две свои следбенички.

Пред изрекување на пресудата, во Рохтак, град на северот од Индија, е воведен полициски час, а владините сили добиле дозвола да користат оружје во случај да дојде до насилство.

За време на протестите на илјадници негови следбеници најмалку 38 лица загинаа, а стотици се повредени.

Железничкиот и автобускиот сообраќај се суспендирани за да се спречи доаѓање и собирање на следбениците на гуруто. Околу затворот има засилени мерки на безбедност, а владините сили добиле дозвола да користат и оружје за разбивање на насилството.

Случајот со силувањето е откриен во 2002 година, кога до тогашниот индиски премиер Атал Бихари Вајпај стигнало анонимно писмо во кое гуруто се обвинува дека повеќе пати силувал неколку жени.