Црногорскиот премиер, Мило Ѓукановиќ, оцени денеска дека поканата за членство во НАТО е важен ден за Црна Гора, Западен Балкан и за Алијансата и најави продолжување на реформите, зајакнување на владеењето на правото и зголемување на поддршката кај јавноста.

Според Ѓукановиќ, денешната покана за членство е историски и најважен датум од референдумот за независноста на Црна Гора од 2006 година. Тој истакна дека влезот во НАТО е „прашање од национален интерес, затоа што во Алијансата влегува цело општество“.

Црногорскиот премиер ја окарактеризира покаканата на Црна Гора и како важен ден за Западен Балкан и изрази уверување дека тој момент „ќе даде ветер во реформските едра и за интеграциските процеси во опкружувањето“.