„Гугл Мапс“ ќе ги насочува возилата по патишта што генерираат најниски емисии на CO2

Фото: PhotoMix Company, Pixabay

Со цел да помогне во борбата против климатските промени, апликацијата „Гугл Мапс“ ќе започне да ги насочува возачите по патиштата за кои се проценува дека генерираат најниски емисии на јаглерод диоксид (CO2) врз основа на сообраќајот и други фактори.

„За околу половина од рутите, можеме да најдеме поеколошка прифатлива опција со минимални или никакви временски трошоци“, рече Расел Дикер, директор на производство во „Гугл“.

Од компанијата соопштија дека оваа функција ќе биде лансирана кон крајот на годинава во САД, а потоа и во другите земји.

Освен ако корисниците не се определат, стандардната рута ќе биде „еколошка“, ако споредливите опции траат исто време. Кога алтернативите се значително побрзи, „Гугл“ ќе понуди избор и ќе им дозволи на корисниците да ги споредуваат проценетите емисии.

„Гугл“ соопшти дека произведува релативни проценки на емисиите со тестирање на различни типови возила и типови на патишта, потпирајќи се на увидите од Националната лабораторија за обновлива енергија на Владата на САД (НРЕЛ). Податоците за патиштата доаѓаат од автомобилите со Street View, како и од воздушни и сателитски снимки.

Од јуни, апликацијата „Гугл Мапс“ ќе ги предупредува возачите да патуваат низ зони со ниски емисии во Германија, Франција, Холандија, Шпанија и Велика Британија, каде што се забранети некои возила.

Во следните месеци, корисниците на апликациите „Гугл Мапс“ ќе можат да споредуваат автомобил, велосипедизам, јавен превоз и други опции за патување на едно место, наместо само да избираат помеѓу различни патишта.