Судењата за „Траекторија“ и за насилствата пред Општина Центар од јуни 2013 се политички монтирани случаи заради остварување политичка цел, изјави денеска доскорешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ и поранешен премиер, Никола Груевски, откако во Основен суд Скопје 1 се одржаа кратки рочишта од двете судења.

Во врска со денешното рочиште за „Траекторија“, Груевски како „исклучително интересен и фрапантен момент“ го оцени делот од излагањето на обвинителката од Специјалното јавно обвинителство (СЈО), Лиле Стефанова, дека аудио снимките од прислушуваните разговори, односно „бомбите“ може да бидат манипулирани и контаминирани со уфрлање на делови, доколку и бидат дадени на одбраната.

Ова, како што рече Груевски, ги потврдува претходно искажаните ставови од него и од ВМРО-ДПМНЕ во врска со веродостојноста на „бомбите“.

– Обвинителството вели дека во разговорите можат да бидат уфрлани делови и на тој начин да бидат контамирани, а ова Обвинителство, како што знаеме, материјалите го доби од СДСМ и Зоран Заев, кои којзнае колку уфрлале и монтирале во нив – изјави Груевски пред судот.

Повикувајќи се на Законот за кривична постапка (ЗКП), доскорешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, рече дека остануваат на ставот дека бомбите не можат да се користат како доказ во судските постапки, но судот под притисок на актуелните власти донел спротивна одлука иако, како што рече, бил свесен за одредбите од ЗКП.

Тој повторно се осврна на набиената агенда на рочишта во врска со случаите од СЈО, потенцирајќи дека тоа не е случај во постапката што се води против премиерот Заев за случајот „Поткуп“, за која рече дека се одложува до бесконечост „се додека не заврши онака како што сакаат да заврши“.

За судењето за насилствата пред Општина Центар во 2013 година, Груевски порача дека и таму имало интересен момент, односно, иако не биле исполнети условите за судење, односно нема систем за снимање, СЈО инсистирало рочиштето да се одложи, ризикувајќи целиот случај да падне во некоја од понатамошните постапки.