На денешниот марш на ВМРО-ДПМНЕ, партискиот лидер Никола Груевски побара слобода за Владо Јовановски, Игор Дурловски, Борис Дамовски, Митко Чавков, бидејќи, како што рече, тие не биле терористи, туку патриоти кои си ја сакаат татковината.

Во говорот пред зградата на Владата, Груевски рече дека тие се лажно обвинети, трпат неправда и страдаат поради Македонија. За пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, за кои Собранието на пленарна седница го одобри барањето на Основен суд Скопје за одземање на имунитетот, Груевски додаде дека биле на своето работно место и никого не повредиле, ниту убиле.

– Бараме слобода за патриотите и за неправедно приведените. Потребно е национално помирување, да запре политичкиот прогон, хајките, местенките, заплашувањата и да запрат неправдите. На Македонија ѝ требаат реформи за влез во НАТО и во ЕУ, а не реваншизам кој не води никаде – рече Груевски.

Според него, судството е притиснато, уценето и контролирано. Тој потсети дека ВМРО-ДПМНЕ предложи закон за амнестија за учесниците во настаните во Собранието на 27 април и почеток на период на помирување.

За време на говорот на Груевски, партиските приврзаници извикуваа „Нема оставка“. Маршот на ВМРО-ДПМНЕ почна од Министерството за правда, од каде партиските членови тргнаа кон зградата на Владата.

Тие носеа транспаренти на кои пишуваше „За правдината, за таковината“, „Слобода за Богдан“, „Долу за хунтата“, „Долу Влада, злото мора да се победи“, „Дурловски е уметник, а не терорист“.

Утре протестот ќе се одржи пред Министерство за правда, во 18 часот.