Одлуката на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, за одржување на вонреден конгрес на 22 и 23 декември во Валандово, како и бројот на делегати, беше донесена на седницата на ИК на 3 декември едногласно, без ниту еден глас против, вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, во оставка, Никола Груевски на неговата „Фејсбук“ страница.

Груевски потенцира дека, ниту еден член на ЦК или некој од поканетите гости, не дал никаква забелешка или противење за датумот на одржување на Конгресот или бројот на делегатите и дека ниту еден од присутните не предложил колективно претседателство.

„Јас како претседател на партијата дадов максимум што е во моја моќ да останам неутрален во процесот на избор на претседател на партијата. Иако немам таква обврска, тоа е мој личен избор. Статутот и другите акти со ништо не ми попречуваат да застанам зад некој кандидат. Јавно, со изјава, со потпис, говор, политичка агитација, лична вклученост во нечија кампања и слично. Дел од моите долгогодишни најблиски соработници охрабруваа кандидат, кој, колку што сум информиран, се откажа од кандидатура. Со ништо не ги попречив во тоа. Напротив“, вели Груевски.

Тој, 24 часа пред истекот на рокот, ги повикува сите заинтересирани кандидати да ги соберат потребните потписи и да се кандидираат, а делегатите ги повика слободно да одлучуваат.

„Доколку е точно дека некои од претендентите за претседател и нивните поддржувачи се однесувале дрско, арогантно, заканувачки, уценувачки, иритирачки, надмено или било како несоодветно, се согласувам дека тоа е за осуда и дека многу говори за личноста која претендира за претседателска функција. И најавува дека така може и да продолжи ако стане претседател“, додава Груевски.