Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на денешното рочиште за насилствата пред Општина Центар од јуни 2013 година, каде тој е првообвинет, во зградата на Основниот суд Скопје 1 влегол од службениот влез поради безбедносни причини.

„Во однос на влегувањето на дел од обвинетите од службениот влез на судот, заради присуство на денешната главна расправа, истото е спроведено по безбедносни проценки на нивното обезбедување кое од редовите на МВР“, стои во соопштението на Кривичниот суд за денешното рочиште.

Инаку, Груевски во судот пристигна со обезбедување и придружуван од портпаролот на Владата, Александар Ѓоргиев. Во судницата тој влезе со задоцнување, откако рочиштето веќе беше почнато, заедно со неговиот адвокат Никола Додевски.

Во врска со петмината обвинети што денеска не дојдоа на рочиштето, од судот информираат дека за еден од нив било утврдено дека вторпат не се појавува на рочиштата, иако бил уредно повикан, поради што судот издал наредба тој да биде присилно доведен на следната главна расправа, која е закажана за 28 јуни.