Македонија е на прво место со пораст од 223 проценти според бројот на новоотворени работни места по жител во Европа, а втора е Словачка со пораст од 128 проценти или речиси двојно помалку, изјави премиерот Никола Груевски, прашан за коментар за последниот извештај на „Ернст енд Јунг“ во кој се анализираат 43 земји во Европа во поглед на тоа колкав пораст имаат во бројот на новоотворени работни места по жител во 2014 година споредено со 2013 година, по поставувањето камен-темелник на ТИРЗ во Делчево.

Тоа, како што нагласи Груевски, укажува дека напорите на Владата и инвестициите кои беа направени во правец на отворање нови технолошко-инудстриски развојни зони и индустриски зони даваат резултати поголеми од очекуваните.

– Охрабрени сме да продолжиме со изградбата на новите технолошко-индустриски развојни зони за на многу места во Македонија и во близина на многу градови да има подготвени парцели со целосна инфраструктура за да примаат нови инвеститори – рече Груевски.