Поранешниот премиер Никола Груевски доби упатен акт да се пријави во затворот во Шуто Оризари, каде треба да ја отслужи 2 годишната казна за набавката на луксузниот „мерцедес“.

Според актот, Груевски треба најдоцна до 8 ноември да се јави во затворот. Упатниот акт му беше доставен утринава во Кривичниот суд, каде што тој го чекаше продолжението на судскиот процес за „Траекторија“.

Првостепената пресуда за предметот „Тенк“ на СЈО скопскиот кривичен суд, односно Судечкиот совет со кој раководеше судијката Добрила Кацарска, ја изрече на 23 мај оваа година и со неа помошникот министер во Министерството за внатрешни работи, Ѓоко Поповски, беше осуден на 6 и пол, а Никола Груевски на две години затвор. На петти овој месец, Апелециониот суд во Скопје, донесе решение со кое на Поповски му беа намалени две години од првобитната казна, а пресудата за Груевски беше потврдена во целост.

Адвокатите на Груевски најавија дека ќе бараат одложување на извршувањето на правосилната пресуда. Одбраната може да бара вонредно преиспитување на пресудата кое треба да се поднесе во рок од 30 дена од приемот.