На заедничкиот состанок со премиерите на НР Кина, Србија и на Унгарија ќе учествува денеска премиерот Никола Груевски. На средбата ќе се разговара за можноста за изградба на експресна железничка пруга од Будимпешта до Солун преку Белград и Скопје.

Груевски ќе има и билатерални средби со дел од учесниците на Самитот на шефови на влади на Кина и на земјите од Централна и Источна Европа. Предвидено е да се сретне и со српскиот премиер Александар Вучиќ и со кинескиот премиер Ли Кечијанг.

На Самитот во Белград, кој почна вчера, присуствуваат и шефот на кинеската влада, Ли Кечијанг, премиерите на Албанија, Унгарија, Словачка, Црна Гора, Словенија, Бугарија, Естонија, Босна и Херцеговина, Литванија, Летонија, Полска, Чешка и на Романија, како и потпретседателот на хрватската влада.

Во составот на македонската делегација се и вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, и министрите за надворешни работи и за транспорт и врски, Никола Попоски и Миле Јанакиески, кои ќе учествуваат во економскиот дел на Самитот.