Грција денеска е парализирана од работнички штрајкови против новите мерки договорени меѓу владата и меѓународните кредитори. По повикот на трите најголеми работнички синдикати ГСЕЕ, АДЕДИ и ПАМЕ, грчката јавна администрација заедно со дел од приватниот сектор денеска ги блокира улиците на Атина за да го изрази своето незадоволство од продолжувањето на строгата политика на штедење на грчката влада.

Поради 24-часовниот штрајк, во Грција нема да работи ниту еден државен службеник, државата ќе биде без јавен превоз, банките ќе бидат затворени, а на улиците ќе бидат и грчките пензионери, кои се незадоволни од новите мерки со кои има дополнително намалување на пензиите. Болниците ќе работат само со итни случаи бидејќи кон штрајкот се приклучуваат и медицинските лица, дел од летовите ќе бидат блокирани поради неколкучасовниот прекин на работа на контролорите за летање, а државата ќе биде и без морскиот превоз поради штрајкот кој трае од вторник до петок.

Штрајкувачите реагираат дека владата се подготвува да гласа за мерките што ќе донесат четврти меморандум за штедење, со кој ќе се зададе дополнителен удар на народот, работниците и на финансиската стабилност. Синдикатот на пензионерите, пак, реагира дека со новата мерка за намалување на пензиите до 50 милијарди евра, дел од пензионерите ќе изгубат и до 65 отсто од својата пензија.

Кон штрајкот се приклучува и Асоцијацијата на трговци на Грција, кои реагираат против одлуката за отворање на продавниците во недела, но и општо против проблемите со кои се соочуваат малите и средните трговци и претприемачи, како зголемениот ДДВ и намалувањето на работата поради намалената финансиска моќ на потрошувачите.