Грција денеска формирала нова комисија која треба да одлучува околу тоа кои мигранти треба да бидат вратени во Турција, врз основа на договорот меѓу Европската Унија и Анкара, а за да се забрза решавањето на прашањето со азилантите, јавуваат светските агенции.

Ваквиот потег доаѓа откако постоечките 20 комисии ги блокирале најголемиот број од случаите за враќање на бегалците во Турција, наведуваат агенциите.

Според договорот меѓу ЕУ и Турција од март оваа година, мигрантите кои не успеале да добијат азил треба да бидат вратени во Турција, за да се спречи понатамошниот прилив на бегалци во ЕУ.

Новата комисија, чие формирање денеска било усвоено од грчкиот парламент, ќе биде составена од двајца судии и претставници на Агенцијата за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР), кои ќе одлучуваат по барањата за азил.