Лидерот на ГРОМ, Стевчо Јакимовски, денеска на прес-конференција рече дека граѓаните успеале да ја одбранат државата. Според него, се видело дека во клучните моменти, како што државните институции ги штитат граѓаните, така граѓаните знаат кога треба јасно и недвосмислено да ги заштитат институциите и тие што работат во нив.

„Секогаш кога ќе биде доведен во прашање суверенитетот и професионалноста на македонските институции, одговорот ќе биде жесток, а ГРОМ секогаш ќе биде предводникот – рече Јакимовски, заблагодарувајќи им се на граѓаните што со мирниот собир дале поддршка на институциите на државата.

Одговарајќи на новинарско прашање, Јакимовски рече дека ниту имале намера да предизвикаат каков било инцидент или конфликт со повикот до граѓаните да излезат на мирен собир за одбрана на Уставниот суд, ниту истиот бил поддржан со организирање партиски активисти на ВМРО- ДПМНЕ.

– Ние излеговме токму во одбрана на Уставниот суд, бидејќи активисти кои протестираа пред тој Уставен суд им се закануваа на судиите со физичка пресметка. На собирот, секако, имаше партиски симпатизери на ГРОМ, но, исто така, имаше и многу граѓани од друга или без партиска припадност, од различни етнички заедници, кои заедно и сплотено дојдоа да си ги одбранат своите институции. Ние не шириме никаков партиски триумфализам, туку, напротив, сметаме дека нашата, пред сè, граѓанска должност, ја извршивме достојно, бранејќи ги институциите на државата, на кои перманентно некој им се закануваше – рече Јакимовски.