Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава и понекогаш и на друг јазик, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борба против дезинформациите во регионот, односно од БиХ на север, до Грција на југ.

Според бројката на извршени тестирања за новиот корона вирус, Грција не е на првото место во регионот и во Европа, пишува грчкиот портал за борба против дезинформациите ellinikahoaxes.gr, оспорувајќи ги тврдења дека Грција има најмногу извршени тестирања.

Спорното тврдење се фаќа за изјавата на заменик-министерот за здравство на Грција, Василис Кодозаманис за грчката државна телевизија ЕРТ, дека наводно некоја научна студија утврдила дека Грција е на врвот според направени тестови по дијагностицирано лице со Ковид-19.

Тој не дал друга поткрепа на таквото тврдење, освен споменување на научна студија, ама наскоро во некои медиуми на грчки јазик се појавил и инфографик за слична содржина, кој ја става Грција на првото место според бројот на тестирани и бројот на заболени.

Всушност, податоците се земени на 5 мај од иницијативата Our World In Data, но бидејќи податоците на таа листа не ги опфаќаат сите земји од Европа, неосновано се тврди дека Грција предничи на листата, пишува еllinikahoaxes.gr.