Грчкиот парламент вечерва ќе гласа за новите закони од програмата за штедење кои ќе донесат нови даночни поскапувања. Пратениците ќе гласаат и за автоматскиот механизам за стопирање на финансиите во јавната администрација доколу Грција до 2018 не ги исполни договорените реформи и цели.

Законите е извесно дека ќе поминат во парламентот со поддршка на пратениците од владејачката коалиција Сириза и Независни Грци. Со нив се очекува веднаш да се спроведат даночни поскапувања во сите сектори во Грција, како и на храната и услугите, но и на таксите за имот.

Покрај даночните поскапувања кои се очекува во државната каса да внесат 1,8 милијарди евра, се предвидува и создавање на нова независна даночна организација под чија капа ќе биде генералниот секретаријат за јавни трошоци, како и нов независен фонд за приватизација.

Народот и синдикатите реагираат против сите овие мерки поради што вечерва, за време на гласањето на законите пред парламентот се закажани протести на сите работнички синдикати.

Во знак на револт против законите кои предвидуваат и приватизација на јавниот транспорт штрајкуваат вработените во овој сектор, поради што Атина е без метро, автобуси, тролејбуси и трамвај.

Законите мора да поминат во собранието за да може грчката влада подготвена да оди на состанокот на Еврогрупата во вторник на кој ќе се одлучува за исплаќање на нова рата од кредитот за Грција.