Грчките новинари денеска ќе стапат во петчасовен штрајк во знак на протест поради новиот закон за пензии, соопшти Здружението на новинари на дневните атински весници.

– Штрајковите ги опфаќаат сите новинари што работат во приватни, државни и во јавни медиуми, државни радија и на телевизискиот канал ЕРТ, Атинско-македонска новинска агенција АНА, во генералниот секретаријат за информирање за да се сочуваат правата – се наведува во соопштението.

Сите медиуми, портали и јавни здруженија на новинари ќе престанат со работа од 11 до 16 часот по локално време.

Додека трае штрајкот, новинарите ќе учествуваат на генерален состанок со претставниците на Фондот за социјално и здравствено осигурување, на кој ќе се разговара за новиот закон за пензии, според кои вработените во медиумите практично остануваат неосигурани.