Здруженијата за заштита на животната средина од сојузната американска држава Њујорк бараат со амандман на уставот да се гарантира правото на чист воздух и вода.

Организациите „Заговорници за животна средина Њујорк“ и „Ефикасен Њујорк“ за предложениот амандман се заложуваат преку интернет-видеоогласи, објавени денеска, на кои се претставени децата од местата Хусик Фолс, каде што има бунари загадени со индустриски хемикалии.

„Не би требало да мораме да се бориме за чиста вода“, гласи пораката на видеозаписот.

Од граѓанските организации велат дека измената на уставот ќе им овозможи на граѓаните да инсистираат на одговорност на надлежните и ќе успеат да обезбедат здрава животна средина.

Шест сојузни држави на САД имаат во своите устави одредби за еколошки права, а само уставот на Пенсилванија дава основа за забрана на работи кои го загрозуваат јавното здравје и животната средина.

„Недостига јасна формулација во уставот која на луѓето би им дала право на чист воздух и на вода од која нема да се разболуваат“, вели Питер Ивановиќ, директор на организацијата „Заговорници за животна средина Њујорк“.

Уставната заштита значи дека дури ако и државните органи прават нешто погрешно, граѓаните да можат преку судовите да ги натераат да не го прават тоа, вели сенаторката на Демократската партија од сојузната држава Њујорк, Лиз Кругер.