Дел од градочалниците од Југоисточниот Регион, покрај редовните точки на дневен ред на 30. седница на Советот на Источниот плански регион, која се одржува во Берово, го поставиле и „прашањето за најавеното воведување на двојазичност во јавната администрација на територијата на цела Република Македонија“, се вели во објавата на веб-страницата на Општина Берово.

Во веста се вели дека дел од градоначалниците „енергично и здружено се спротиставуваат на таквите заложби на партиите кои тоа го заговараат,  раководството на Социјалдемократскиот сојуз и на албанските партии“ и дека тоа би бил единствен пример во светот и би било преседан во една суверена унитарна држава, некој да помисли да воведе такво нешто.

„Единствени сме и ќе се заложиме на сите нивоа, ваквите предлози да не поминат на законодавно ниво“, порачуваат градоначалниците.