Рам Емануел, градоначалникот на Чикаго, го прогласи градот за „зона без Трамп“ во знак на револт од одлуката на претседателот на САД, Доналд Трамп, да ја укине програмата што ги штитеше од депортација децата на нелегалните имигранти.

Програмата беше воведена од претходниот американски претседател, Барак Обама, за да се заштитат од депортација младите имигранти кои пристигнале во САД нелегално како деца, односно, како што се наречени „сонувачи“. Програмата им овозможуваше да студираат и да добиваат дозволи за работа иако немаат дозволи за престој.

– На сите „сонувачи“ во оваа просторија и во градот Чикаго им порачувам: добредојдени сте во Чикаго. Ова е ваш дом и нема зашто да се грижите. Чикаго, нашите училишта и нашите соседства, нашиот град, поради она што го рече претседателот Трамп, ќе станат „зона без Трамп“. Сакам да знаете дека не треба да се грижите. Продолжете да се борите за своите соништа – рекол Емануел на средбата со „сонувачи“ во едно училиште во Чикаго.