Ангеле Сотировски, директор на „Паркови и зеленило“, Данела Арсовска, градоначалничка на Град Скопје и Борис Настов, директор на ЈП „Улици и патишта“ | Фото: Град Скопје

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, на денешната прес конференција со директорот на ЈП Улици и патишта Борис Настов и директорот на ЈП Паркови и зеленило Ангеле Сотировски, најави проект за реконструкција на левата страна на кејот на река Вардар.

Според Арсовска реконструкцијата ќе се одвива во повеќе фази со цел воспоставување на мултифункционален модерен јавен простор со ново зеленило, пешачки, вело патеки и нова урбана опрема.

„Со овој проект планираме првично обнова на овој дел од кејот на реката Вардар од над 3 километри должина, нова велопатека во површина од 2.500 м2 и нова пешачка патека во површина од 2.500 м2, формирање на нова зелена површина во која се предвидени над 71.330 садници сезонско цвеќе и 1360 зимзелени и листопадни садници ниска вегетација, нова хидрантска мрежа, урбана опрема, садови за отпадоци, ново осветлување и партерно уредување од над 26.363 метри квадратни“, истакна градоначалничката.

Фото: Град Скопје

Таа посочи дека остварувањето на овој проект ќе се одвива во три етапи. Првата се однесува на потегот од мостот „Мајка Тереза“ до ПИОМ, втората до паркот на езерата во Аеродром и третата, до мостот „Тодор Александров“ во општина Аеродром.

Градоначалничката исто така рече дека крајна цел на овие инвестиции е остварување на ветените проекти, за модерно и урбано Скопје, во кое се обезбедуваат подобри услови за сите граѓани.

Напишете коментар