Изминатиов период просечните вредности на загаденоста на воздухот не ги надминуваат граничните вредности, односно тоа се случува само во кратки временски интервали и на одредени локации, се вели во реакцијата на Градот Скопје на информациите кои изминативе два дена се објавуваа во јавноста, околу загадуваето на воздухот во Скопје.

Од градската администрација велат дека, сериозно ги сфаќаат предизвиците со загадувањето на воздухот и дека работат на системско решавање на проблемот преку спроведување активности дефинирани со Планот за подобрување на квалитетот на воздухот кој опфаќа 53 краткорочни, среднорочни и долгорочни мерки.

Како дел од преземените мерки, од Град Скопје ја спомнуваат постапката за набавка на 40 нови еколошки автобуси и велат дека нивните инспекциски служби се постојано на терен, контролирајќи ги лицата кои креираат и ги палат дивите депонии при што се изречени двојно повеќе казни во однос на истиот период лани.

„Од аспект на греењето, Градот Скопје го формира новото јавно претпријатие „Градски енергетски системи АД Скопје“ кое ќе врши енергетски дејности и ја реализира постапката за преземање на градската топлификациска мрежа, со што ќе стане директен фактор во одлуките во оваа област, која е голем причинител за загадувањето на воздухот, како и да се вклучи во процесот на гасификација на Скопје. Покрај ова, Градот и оваа година субвенционираше граѓани кои се греат на печки на дрво и други течни горива, да набават печки на пелети кои загадуваат далеку помалку“, велат од Градот.

Од таму апелираат до граѓаните да се вклучат во борбата против загаденоста на воздухот, преку помало користење на возилата, а за затоплување на домовите да не користат отпадни материјали, прегорено машинско масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво, стиропор, ПЕТ амбалажа, гуми и каков било синтетички материјал.