Дваесет и шестгодишна гостиварка вчера пријавила семејно насилство, кое дента, околу 14.30 минути, во заедничкиот дом во Гостивар, го извршил нејзиниот една година помлад сопруг. Според пријавата во СВР Тетово, двајцата најпрвин почнале да се расправаат. Во еден момент, сопругот зел дрвено сукало и повеќепати ја удрил по рацете и по телото, нанесувајќи ѝ притоа видливи повреди.

Според гостиварката, сопругот досега повеќепати психички и физички ја малтретирал и затоа побарала кривичен прогон. Гостиварецот е приведен, а откако ќе се расчистат сите поединости поврзани со овој случај, ќе следува соодветен поднесок.

Според портпаролот на Секторот за внатрешни работи, Марјан Јосифоски, во изминатите седум месеци од оваа година, во Полошкиот Регион поднесени се 70 кривични пријави за случаи на семејно насилство со нанесување телесни повреди, загрозување на сигурноста и со присила, а во кои вкупно биле инволвирани 40 сторители.

Најчести сторители во овој период се сопрузи, а најчести „жртви“ на ваквиот вид насилство се сопруги и поранешни невенчани сопруги. Минатата година во истиот период биле поднесени 31 кривична пријава.

Како најчести причини за семејно насилство, според СВР Тетово, се наведуваат финансиски тешкотии, психички растројства и меѓугенерациски недоразбирања.

Но, најчесто, случаите на семејното насилство не го добиваат правниот епилог. Според тетовската полиција, пријавителите на семејното насилство пред да почне судскиот процес се премислуваат и го повлекуваат кривичниот прогон за ова кривично дело, откако ќе ја сфатат сериозноста на можните тешки законски последици врз нивните најблиски.