Кипарските власти изразија надеж дека пожарникарите наскоро би можеле да го изгаснат еден од најголемите шумски пожари во земјата.

Портпаролот на кипарското министерство за шумарство, Андреас Кристу, изјави дека стивнал ветерот кој ги отежнувал напорите на пожарникарите да го стават пожарот под контрола.

Тоа би можело да им помогне на кипарските пожарникари и на 20-те „канадери“ од Кипар, Франција, Грција, Италија, Израел и од Велика Британија да го изгаснат пожарот, кој зафати повеќе од 15 квадратни километри борова шума, стара 150 години, а во кој загинаа двајца пожарникари.

– Ситуацијата е навистина трагична. Штетата што пожарот ја предизвика е ненадоместлива – изјави претседателот на Кипар, Никос Анастазијадес.