Референдумот за независност во Каталонија утрово почна хаотично кога полицијата се обиде да ги затвори гласачките кутии, по наредба од шпанската влада. Полицијата ги спречува граѓаните да се доближат до местата за гласање и одзема материјали подготвени за гласање.

Во Џирона, полицијата насилно влезе во гласачко место каде требаше да гласа лидерот на Каталонија, Карлес Пуџдемон. Шпанската цивилна гарда влета на гласачкото место неколку минути пред каталонскиот лидер Карлес Пуџдемон да гласа за референдумот за независност. Откако не можеше да гласа на регуларното гласачко место близу Сент Хулиа де Рамис, Пуџдемон гласаше во Корнела дел Тери, на 110 километри североисточно од Барселона.

Каталонската влада ги покани гласачите да гласаат на кое било избирачко место што е отворено во случај шпанската полиција претходно да го затворила нивното избирачко место. Во заштитата на правото на глас, учествува и цивилното население, кое со трактори и со автомобили ги штити гласачките места од полицијата. Организаторите на референдумот бараат мирен отпор на секоја полициска акција.