Неколку минути пред 9 часот прекинато беше гласањето на избирачкото место 2011 во Теарце бидејќи не работела УВ-ламбата со која се проверува дали гласачот претходно гласал на друго место.

Избирачкиот одбор констатираше дека треба да се прекине гласањето на еден час, но по 15 минути, гласањето продолжи нормално откако УВ-ламбата проработела.

– Во 8.30 часот имавме мал проблем со УВ-ламбите. Гласањето беше 15 минути во прекин, поради тоа што ламбите беа во дефект. Ја известивме ДИК и оттаму донесоа други УВ-ламби. Излезноста во утринските часови е поголема за разлика од гласањето пред две недели на 11 декември – рече заменик-претседателка на избирчко место 2011, Татјана Чуприна.

Во текот на вчерашниот ден гласале две болни лица.

На избирачкиот список во ова гласачко место има запишано 714 лица, а на изборите на 11 декември гласаа 404 лица.

Првичните неофицијални резултати од ова гласање ДИК ќе ги соопшти вечерва околу 21.30 часот.

На терен се присутни и претставници на граѓанската асоцијација „Мост“ и на невладината „Цивил“ кои го набљудуваат изборниот процес.

Причината за поништување на гласањето е бидејќи било утврдено дека од кочанот со гласачки ливчиња недостигало едно ливче, кое потоа, со дел од кочанот, било пронајдено во гласачката кутија. Освен тоа, во доверливиот гласачки материјал недостига и образецот број 15.