Откако информацијата за летоците со повик до учениците да учествуваат во протестите на иницијативата „За заедничка Макеоднија“, беше објавена во медиумите и предизвика реакции на политичките партии и особена осуда од јавноста, со соопштение се огласи и средното училишта „Св. Климент Охридски“.

Во него се наведува дека училиштето е исклучително професионална институција, која е целосно посветена на заштита на учениците од какви било злоупотреби, а особено од партиски, и се залага за вредности за заедничкото живеење, почитување на разликите во културата и на традицијата.

– Гимназијата ги штити учениците од секаков облик на манипулација и нивна злоупотреба од секој облик, а особено во партиски цели. Оттука, општинското средно училиште го осудува обидот на изолирана група, во соработка со надворешни лица кои се креатори на таканареченото соопштение. Напоменуваме дека во општинското средно училиште вчера немаше никаков прекин на наставата или каков било друг облик на пречки во наставно-воспитниот процес – се наведува во соопштението, потпишано од директорт на охридската гимназија, Звонко Трпески.