Премиерот Зоран Заев на Самитот на шефови на влади за соработка на земјите од Централна и од Источна Европа со Народна Република Кина, ги претстави позициите на Македонија за подобрување на бизнис-климата во земјата и за унапредување на животниот стандард на граѓаните.

– Владата на Република Македонија ќе продолжи со активностите кои имаат цел значително да ја подобрат бизнис-климата, преку воспоставување подобра институционална инфраструктура за привлекување инвестиции, што ќе повлече забрзување на економскиот пораст, развој на приватниот сектор и отворање на нови работни места – посочи премиерот Заев во своето обраќање на пленарната сесија на економскиот, трговскиот и финансиски форум на овој самит.

Заев во своето излагање оддаде признание на Варшавската иницијатива која, како што рече, овозможила земјите од Централна и од Источна Европа да прераснат во мост што ги поврзува земјите од Западна Европа, Централна Азија и Кина. Тој истакнал дека овој потенцијал е од извонредно значење за регионот и дека земјите во него треба да го искористат овој момент за реални и конкретни проекти кои ќе донесат економски пораст.

– Би сакале да бидеме вклучени во повеќе настани за промоција на нашата трговија во рамки на процесот за соработка 16+1. Би сакал да апелирам кон кинеските институции да продолжат уште повеќе да го промовираат принципот на трговски олеснувања, што треба да резултира со олеснет пристап на нашите производи до кинеските пазари и учество на саеми и други бизнис-активности – порача Заев.

Премиерот Заев ги информираше присутните на форумот дека Република Македонија ќе биде домаќин на неколку важни настани поврзани со процесот на соработка со Народна Република Кина, како што е „Кина SEEC Координативен центар за културна соработка“.

– Координативниот центар за култура ќе биде основан во јануари 2018 година во Министерството за култура на Република Македонија. Би сакал да ве информирам дека нашата земја ќе биде домаќин и на петтиот Кинески симпозиум за соработка на земјите од Централна и од Источна Европа во 2018 година и на четвртиот состанок на министри за културна соработка во 2019 година – рече Заев, додавајќи дека соработката се одвива во области како што се здравството и медицината.