Во Гевгелија, по повод општинскиот празник, денеска беше предаден во употреба новиот водоснабдителен систем, инвестиција во износ од 1,7 милиони евра, преку кој на гевгеличани им се обезбедуваат дополнителни количества квалитетна вода за пиење.

Изградбата на системот почна во февруари 2017 година, во време кога и централната и локалната власт беше во рацете на ВМРО-ДПМНЕ. Тогашниот градоначалник Иван Франгов беше поканет на денешната церемонија и заедно со сегашниот, Сашо Поцков и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески го пуштија во употреба водоснабдителниот систем.

– Системот има три бунари во месноста „Мрзенска ада“ кај реката Вардар, кои на гевгеличани ќе им обезбедат дополнителни 200 литри вода за пиење во секунда и со постојните бунари кај Моин, проблемот со вода за пиење на гевгеличани им се решава најмалку за наредните 30 години – рече градоначалникот Сашо Поцков.

Поради завршување на некои мали технички работи, новиот водоснабдителен систем ќе се приклучи во Регионалниот водовод кон крајот на овој месец, а идната година, според Поцков, општината ќе набави деарсенификатори за водата од моинското бунарско подрачје.

Според министерот Сугарески, со новиот систем е надминат деценискиот проблем на гевгеличани.

-Имајќи предвид дека најгорливиот проблем на гевгеличани беше токму водата за пиење, со изградбата на овој систем очекуваме да се надмине деценискиот проблем и конечно да се подобри водоснабдувањето во градот. Министерството за транспорт и врски беше дел од овој голем проект, партиципирајќи со средства преку кредитната линија од Европската Инвестициона Банка. Сега кога овој предизвик е надминат, очекуваме во наредниот период локалната самоуправа да работи на нови проекти за да се надградува економскиот потенцијал на Гевгелија. Ние како Влада дополнително ќе ги поддржуваме и помагаме општините, се со цел заедно да придонесеме за нивен економски раст и развој – рече министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.

По повод 7 Ноември, Денот на ослободувањето на Гевгелија, градоначалникот Сашо Поцков и министерот Горан Сугарески положија цвеќе на Спомен-костурницата на паднатите борци и им го честитаа празникот на жителите на Гевгелија.