Германија и ЕУ

Економскиот раст на Германија забавува, но земјата, сепак, успеа да избегне нова рецесија во третиот квартал, соопшти Министерството за економија во Берлин.

Два дена пред објавувањето на официјалните податоци за порастот на домашниот бруто-производ во три месеци, заклучно со септември, министерството наведе дека по благиот пад во вториот квартал, сите индикатори укажуваат на тоа дека економската активност се стабилизирала во третиот квартал и дека економскиот пораст е во плус, пренесува агенцијата „Франс прес“.

Рецесијата се дефинира како негативен економски раст во два последователни квартали.