Лидерот на ВМРО-НП, Љубчо Георгиевски, пред почетокот на состанокот на централниот комитет на партијата, во изјава за медиумите ги обвини Демократскиот сојуз и ФРОДЕМ за пропаѓањето на преговорите за формирање десен опозициски блок.

Како што рече Георгиевски, не е вистина дека побарале да потпишат изјава дека нема да коалицираат со ВМРО-ДПМНЕ, напротив, како што рече, повеќе зборувале за тоа колку биле разочарани од Заев како лидер на опозицијата, отколку што зборувале за Груевски и за ВМРО-ДПМНЕ.

– Хипотетички, доколку на овие избори освоиме 15 пратеници и ВМРО-ДПМНЕ ни понуди со нивна помош да формираме малцинска влада, ние тоа би го прифатиле – рече Георгиевски.

Централниот комитет на ВМРО-НП ќе ја разгледува можноста за реактивирање на преговорите за десен блок, но, најверојатно, коалицијата ќе биде единствено помеѓу ВМРО-НП, ОМ и Достоинство.

Според Георгиевски, Коалицијата за промени и за правда намерно ги „минирала“ преговорите.