Фронт за демократска Македонија (ФРОДЕМ) го поддржува договорот за пријателство помеѓу Македонија и Бугарија, бидејќи тој е голем чекор напред за интеграција на Македонија во ЕУ и во НАТО, велат оттаму.

Во соопштението се додава дека со подобрувањето на односите со Бугарија, Македонија докажува дека е фактор на стабилизација и на развој на добрососедските односи на Балканот и за затворање на спорните прашања со соседите.

– Со овој договор Македонија јасно покажува дека одбива да биде затворена, криминализирана, пропадната енклава на Балканот. Овој договор е почеток на крајот на долгогодишните вештачки заладени односи. Кремот на бугарското општество е со потекло од македонските краишта. Во оваа смисла, Македонија не може да посака поголем сојузник и европски промотор на нашите интереси и заедничките вредности – се додава во соопштението на ФРОДЕМ.