Француската влада, како дел од билатералната политика за соработка со Македонија, финансираше студија за изградба на пречистителна станица за отпадни води за град Скопје, во вкупен износ од околу 700.000 евра.

„Оваа поддршка на Македонија преку еден типичен проект од областа на животната средина, ја илустрира континуираната француска поддршка на реформите за напредокот на земјата, вклучително и на животната средина, за усвојување на европските стандарди во оваа област“, велат од Амбасадата на Франција во земјава.

Комплетниот документ, во кој се содржани студија за економска исплатливост, студија за влијанието врз животната средина и анализата на параметрите цена – корист на понудените опции, ќе биде предаден од страна на амбасадорот на Франција, Кристијан Тимоние, на претставниците на Град Скопје и на Министерството за животна средина и просторно планирање, утре (26 април), во 18 часот, во просториите на амбасадата.